
Reglament de Protocol, Honors, Distincions i Cerimonial de L'Ajuntament de Calviá. Parte IV.
Sobre les distincions honorífiques muncipals.
SOBRE LES DISTINCIONS HONORÍFIQUES MUNICIPALS.
Art. 19. Les distincions honorífiques que concedeix l'Ajuntament de Calvià la forma i característiques de les quals seran definides per acord plenari són les següents:
a) Títol de Ciutadà/ana Predilecte/a de Calvià. només podrà recaure en persones residents en aquest municipi.
b) Títol de Ciutadà/ana Adoptiu/va. recaurà en persones naturals no residents en aquest municipi.
c) Medalla de Calvià, en les seves categories d'or, plata i bronze. s'atorgaran per distingir serveis que tenguin caràcter extraordinari i podran concedirse tant a persones naturals en vida o a títol pòstum com a persones jurídiques o entitats.
d) Títol de Batle Honorari.
e) Títol de Regidor Honorari.
f) Clau d'Or de Calvià. es concedirà a tots els Caps d'Estat estrangers que visitin oficialment l'Ajuntament de Calvià.
g) Clau de Plata. la concedirà el Ple a proposta de la Batlia-Presidència a aquelles personalitats que visitin el terme.
h) Visitant Il-lustre. el títol de Visitant Il-lustre podrà ser concedit a proposta de la Batlia-Presidència a aquelles personalitats que visitin el municipi i siguin rebuts oficialment a l'Ajuntament.
i) Medalla al Mèrit de Calvià.- serà atorgada a aquelles persones de rellevants mèrits artístics, professionals, esportius, empresarials, laborals o a aquelles que hagin duit a terme accions de caràcter humanitari, solidari, etc. a proposta de Batlia, amb la prèvia aprovació del Ple de l'Ajuntament.
j) Medalla a la solidaritat, labor humanitària i representació cívica atorgadas a proposta de l'Area de Benestar Social i Participació Ciutadana i aprovada pel Ple de l'Ajuntament.
- Parte I, Objecte. Sobre el municipi de Calviá. Atributs i usos.
- Parte II, Sobre la Corporació, Tractaments, Ordre de precedència interna, Attributs i els seus usos.
- Parte III, Sobre els actes municipals, la seva classificació i presidència.
- Parte IV, Sobre les distincions honorífiques muncipals.
- Parte V, Procediment per a la concessió d'honors i distincions honorífiques.
- Parte VI, Altres distincions honorífiques. Normes addicionals. Dispoció final.
Su opinión es importante.
Participe y aporte su visión sobre este artículo, o ayude a otros usuarios con su conocimiento.
-
La Nación española, deseando establecer la justicia, la libertad y la seguridad y promover el bien de cuantos la integran, en uso de su soberanía, proclama su voluntad de ... Parte IV.
-
Ordenanza reguladora de la concesión de Honores y Distinciones del Excmo. Ayuntamiento de Ubrique (Cádiz).
-
Ley sobre relaciones Consulares, Convención de Ginebra de 1963. 24 de Abril de 1963.
-
Se crea la Jefatura de Protocolo del Estado que dependerá del Presidente del Gobierno a través de su Secretario, y cuyo titular tendrá la categoría de Director general
-
Estatuto Autonomía de la Comunidad Autónoma de Murcia. R.C.L. 1982/1576. Ley Orgánica 9/06/1982, Num. 4/1982.
-
Las recompensas militares revisten gran trascendencia en los aspectos moral y orgánico de las Fuerzas Armadas, al constituir tanto un estímulo permanente para la superación en el cumplimiento del deber y del servicio.
-
Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales. REAL DECRETO 2568/1986, de 28 de noviembre de 1986.
-
Establecer el procedimiento de concesión de las condecoraciones, honores y distinciones reguladas por la Ley 1/2001, de 16 de marzo.
-
Reglamento de escudos heráldicos, blasones y banderas de las islas y municipios del Archipiélago (Comunidad Autónoma de Canarias). Decreto 123/1.990.
-
Las Entidades Locales de la Comunidad Autónoma de Extremadura divulgan y perpetúan los hechos o motivos más representativos de su historia local a través de la simbología de sus escudos, banderas y otros símbolos.
-
Reglamento de Protocolo y Ceremonial del Ayuntamiento de Madrid. ANM 19882. Reglamento Municipal 22/12/1988. B.O.A.M. 23-02-1989, núm. 804, pág. 286-288.
-
La ordenación de las precedencias de los cargos y entes públicos en los actos oficiales excede de lo que pudiera denominarse vida social, o simple protocolo.